Iti doresti de mult timp sa devii freelancer, sa fii propriul tau sef, sa muncesti cu cine vrei si cand vrei? Sa stai cu laptopul in fata intr-un hamac finalizand un proiect, fara sa iti fie teama de ceea ce vor spune sefii. Ei bine, sunt cateva detalii pe care trebuie sa le iei in considerare despre un freelancer, astfel incat sa iei o decizie benefica pentru tine.
Poate ca ti-ai dat seama ca cel mai bine pentru tine ar fi sa iti dai demisia de la job si sa devii un freelancer deoarece ai prioritati diferite in viata si vrei echilibru. Poate ca pur si simplu ai foarte multe pasiuni si vrei sa le acorzi o importanta mai mare. Fie ca este vorba despre teatru, tenis, lectura sau orice altceva, ideal ar fi sa iti asculti mereu instinctul si sa ai incredere in propria ta persoana! Serviciile de contabilitate freelancer reprezinta alegerea ideala pentru toti cei care isi doresc sa petreaca mai mult timp cu familia, sa cumpere cadouri de sarbatori inaintea ajunului si sa ajunga la supermarket atunci cand e liniste, fara sa fie foarte aglomerat.
Chiar daca acum te simti epuizat mental si fizic incat isi doresti sa te refugiezi in diverse pasiuni precum pictura sau designul floral, nu uita faptul ca inainte de orice decizie este bine sa stii atat avantajele, cat si dezavantajele, pentru a fi pregatit de eventualele surprize.
Paleta este foarte larga si sunt extrem de multe domenii potrivite pentru un freelancer. Daca esti specializat in zona de soft skills, de exemplu, poti sa te orientezi cattre comunicare, relatii publica sau spre consultanta de marketing si business. La fel de bine poti sa faci copy-writing sau sa scrii ebook-uri si articole. Ca sa nu mai vorbim de diverse microjoburi de freelance pe web design, SEO sau design grafic.
Serviciile de contabilitate freelancer reprezinta alegerea ideala pentru toti cei care au inclinatii spre hard skills. Gasesti foarte multe testari de softuri sau aplicatii mobile in aceste domenii. Facturarea prin SRL sau PHA iti ofera atat avantaje cat si dezavantaje. Daca ai decis sa iti organizezi activitatea de freelancer intr-un SRL, zr trebui sa stii faptul ca va fi necesar sa lucrezi cu o firma de contabilitate. Vei avea acces la banii tai lunar, prin salarii pentru care va fi nevoie sa platesti taxe, sau trimestrial.
Daca alegi sa iti formezi PFA, partea mai buna este ca vei avea acces la bani fix in ziua in care acestia ti-au intrat in cont. Partea mai putin buna este ca va fi nevoie sa iti tii singur contabilitatea.
De cele mai multe ori, majoritatea celor care isi doresc sa fie freelanceri se orienteaza catre PFA deoarece timpul de realizare este mult mai scurt. Poti sa faci rost de toate actele in doar cateva zile, iar dosarul nu trebuie sa fie atat de complicat atunci cand iti doresti sa infiintezi un SRL. De asemenea, costul de realizare este mult mai mic in comparatie cu cel al unui SRL.
Desigur, viata unui freelancer nu este doar roz intotdeauna. Desi suna bine ideea de a fi propriul tau sef, s-ar putea sa te trezesti intr-o noapte si sa realizezi ca va fi nevoie sa le faci pe toate. Sa rezolvi de unul singur problemele de contabilitate si de IT, sa atragi clienti, sa fii om de vanzari si sa negociezi, sa recuperezi creantele, sa facturezi si sa dulci gunoiul.
Atunci cand toate sunt puse cap la cap, timpul liber se imputineaza iar ziua de munca arata altfel. Te trezesti dimineata, iti faci cafeaua, stai in fata unui laptop si nu ai cu cine sa imparti o vorba, deoarece tentatia de a lucra de acasa este foarte mare. Verifica din timp toate aceste detalii iar apoi ia in final cea mai buna decizie pe care sa nu o regreti deloc!