Contabilul este cel care isi desfasoara activitatea in domeniul financiar-contabil. In cadrul CECCAR exista experti contabili Bucuresti si contabili autorizati Bucuresti. Exista anumite atributii care ii revin expertului contabil, atributii pe care nu le poate exercita si contabilul autorizat, cea mai importanta fiind intocmirea si semnarea situatiilor financiare.
Diferentele sunt multiple. Profesionistul contabil este membru al unui organism profesional recunoscut la nivel global, CECCAR. Acestia sunt membri IFAC: organismul care gestioneaza profesia contabila la nivel international. Automat, apartenenta la acest organism aduce si un set de obligatii. In primul rand, toti membrii trec printr-un proces de evaluare pentru a obtine aceasta calificare.
Pentru a ajunge expert contabil trebuie sa sustii un examen de acces la stagiu. Exista o perioada de stagiu de trei ani in care sunt atat activitati teoretice, cat si activitati practice si este perioada in care organismul se asigura ca cel care va profesa in calitate de expert contabil sau contabil autorizat are un nivel de cunostinte teoretice si practice care sa ii permita asigurarea unui nivel de calitate a serviciilor pe care le presteaza. Dupa terminarea stagiului se sustine examenul de aptitudini. Nu toti cei care termina stagiul reusesc sa devina experti contabili sau contabili autorizati.
Este un examen care incearca sa sintetizeze cunostintele si competentele acumulate in perioada de stagiu. Ulterior, orice membru CECCAR este obligat, conform standardelor de educatie emise de IFAC, sa fie parte dintr-un program de dezvoltare profesionala continua pe care organismul profesional il organizeaza la nivel national. Acest lucru inseamna 120 de ore de formare, pe parcursul a trei ani, dintre care jumatate trebuie sa fie ore verificabile, cu prezenta la sala. Un profesionist contabil membru CECCAR este o persoana de incredere, care prin participarea la acest program de dezvoltare profesionala continua, are actualizate cunostintele necesare desfasurarii profesiei. In contextul actual in care volatilitatea informatiilor si a legislatiei este foarte mare, acest aspect cred ca este foarte important. De asemenea, IFAC, organismul international, a elaborat un cod de etica pe care membrii cu drepturi depline l-au adoptat si in care sunt precizate regulile deontologice si de etica de care un profesionist contabil trebuie sa tina cont pe parcursul exercitarii profesiei.
Aici este vorba despre reguli privind relatia cu clientii, relatia cu autoritatile statului, cu organismul profesional si, nu in ultimul rand, cu ceilalti colegi din cadrul Corpului profesional. Inca un aspect la fel de important este faptul ca activitatea expertului contabil este supusa unui audit de calitate, impus, de asemenea, prin reglementari de catre IFAC. Astfel, majoritatea expertilor contabili si contabililor autorizati sunt supusi periodic, in functie de programare, unui audit de calitate. Toate aceste aspecte sunt niste mecanisme care, pe de o parte, obliga membrul sa se conformeze regulilor, iar pe de alta parte, permit organismului profesional sa se asigure ca membrii desfasoara activitatea la un nivel de calitate suficient pentru a nu genera probleme in mediul de afaceri sau vizavi de autoritatile statului.
De asemenea, se poate mentiona faptul ca expertul contabil este parte a sistemului judiciar. Expertul contabil se ocupa de expertizele contabile judiciare, fapt care da o greutate acestei profesii, dar si o mare responsabilitate. De altfel, singurii care pot face astfel de expertize sunt expertii contabili membri ai CECCAR, nu orice contabil.
Conform Legii contabilitatii, orice organizatie are obligatia de a organiza si de a conduce contabilitatea. Acest lucru se poate face in doua feluri, conform legii, prima modalitate fiind organizarea unui departament, care presupune existenta unei persoane angajate, cu studii superioare economice. Faptul ca domeniul economic cuprinde 12 sau 13 calificari, printre acestea si contabilitatea, fara ca legea sa specifice clar obligatia detinerii unei calificari strict in domeniul in care lucrezi, este o problema pe care organismul doreste sa o reglementeze in viitor.
Cea de-a doua varianta este ca organizarea si conducerea contabilitatii sa fie facute prin externalizare catre un expert contabil sau contabil autorizat.
Se poate angaja si un contabil, daca se doreste externalizarea, dar ar fi de preferat sa i se solicite contabilului societatii respective sa devina membru CECCAR. Un alt avantaj este acela ca expertii contabili sunt o comunitate.
Tehnologia informatiei si comunicatiei permite dezvoltarea de platforme de knowledge sharing. Chiar la nivelul organismului profesional exista un astfel de forum de discutii care doreste sa transforme multe facilitati oferite de dezvoltarea tehnologica si sa devina, in acest mod, o platforma colaborativa astfel incat expertii contabili sa isi dezvolte competentele nu numai prin participarea la un program formal de dezvoltare profesionala continua, dar insasi apartenenta la aceasta comunitate unde colegii dezbat spete, probleme, cazuri sa ajute la perfectionare pentru ca activitatea desfasurata sa fie in parametrii de calitate.
Organismul profesional, pe langa toate aceste aspecte, in urma auditului de calitate si nu numai, are dezvoltate si instrumente prin care sa poata trage la raspundere membrul in cazul in care se constata abateri. Exista in cadrul Corpului comisii de disciplina care analizeaza aceste abateri. In momentul in care doresti sa initiezi o afacere trebuie totusi sa ai o cultura minima in domeniul antreprenorial. Acest lucru este foarte simplu de realizat. Daca ai nevoie de un expert contabil Bucuresti profesionist pe un anumit domeniu, ti-l externalizezi, il contractezi.