Cunosc antreprenori tare frustrați de felul în care se derulează afacerea: puțini clienți, angajați fără entuziasm, puțin timp și resurse pentru ei, și lista de nemulțumiri poate continua.
De ce se întâmplă asta?
Din punctul meu de vedere concentrarea pe obținerea de rezultate imediate: bani, notorietate, prestigiu, profit foarte mare (evental fără efort), nu face altceva decât să amplifice frustrările. Deoarece ne lăsăm conduși de „a avea lucruri”.
Ego-ul unui antrenor este mare și iese de multe ori la suprafață pentru a dobândi. Se luptă zilnic cu „de ce X SRL merge mai bine, de ce Milionarul Y are mai mult”. Aș spune că o afacere bazată pe nemulțumire duce la eșec.
Antreprenorul trebuie să îmbrățișeze noțiunea de a ajuta: „Cum aș putea să ajut cât mai mult societatea? Cum să îmbunătățec serviciile sau produsele astfel încât să se plieze pe nevoile clienților?”
Simpla schimbare a perspectivei- aduce schimbări majore în afacere: mai mulți clienți mulțumiți, salariați satisfăcuți că au contribuit la a crea o lume mai bună. Schimbări majore se petrec!
Antreprenorul pornește cu o listă lungă de obiective, despre care crede că îi vor aduce mulțumire și împlinire. Însă, dacă atingerea obiectivelor înseamnă: achiziția imediată a unui SUV, mers în vacanțe exotice – o să primești în schimb stres și anxietate. Nu căuta ca lucrurile materiale să îți aducă fericirea și nu fă din acestea un obiectiv.
Caută să oferi clienților o experiență inedită, o stare de bine atunci când cumpără de la tine.. Caută să le oferi angajaților cele mai bune condiții de a se dezvolta, de a descoperi bucuria de a ajuta și de a contribui alături de tine la a construi un mediu antreprenorial mai bun.
Fii recunoscător pentru ceea ce poți să faci, să oferi, și o să vezi câtă bucurie o să primești.
Fie ca afacerea ta să fie una măreață și lipsită de controlul aspirațiilor materiale imediate!