Contabilitatea este stiinta care se ocupa cu masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice . Asigura inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor financiare, atat pentru cerintele interne, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditori financiari si comerciali, clienti, institutii publice si alti utilizatori.
Persoana care isi desfasoara activitatea in compartimentul financiar-contabil al oricarei unitati publice sau private si acopera partial sau in totalitate activitatile enumerate mai sus este contabilul.
Pentru a va dezvolta o afacere sau a infiinta o societate, este necesara angajarea unui contabil sau a unei firme de specialitate care sa se ocupe de partea financiar-contabila a acesteia.
Cand suntem la inceput de drum intr-un business putem lua decizii riscante sau intelepte, avem nevoie de mult curaj, dedicare, perseverenta si profesionalism.
Alegerea unui expert contabil sau a unei societati de contabilitate nu este una foarte simpla, ci poate fi o activitate ce da multe batai de cap, deoarece orice investitor sau administrator doreste un contabil bun si de incredere care sa ajute firma, sa aduca profit si nu pierderi, sa intocmeasca un buget si sa ofere periodic rapoarte utile pentru societatea dumneavoastra.
Contabilul nu trebuie sa fie doar un colaborator care sa asigure prevederile legale ci si un partener care sa ne ajute sa crestem. De asemenea este bine sa alegem un contabil cu experienta in activitate si cu recomandari bune din partea altor clienti. Sa verificam daca contabilul respectiv ne poate oferi toate serviciile de care avem nevoie , precum salarizare, administrare personal si gestiune.
Sa aiba cunostinte juridice pentru a rezolva si problemele legate de Registrul comertului.
Sa fie capabil sa ne explice in termeni clari si simplii mecanismele contabile, oferind transparenta totala in activitatiile desfasurate.
Sa depuna la timp declartiile fiscale si efectuarea analizelor financiare ale activitatii, sa anticipeze anumite taxe de plata si sa va consulte inainte de luarea unei decizii de business.
Mai trebuie sa ne puna la dispozitie situatiile cu privire la statutul firmei noastre la ANAF pentru a avea siguranta ca declaratiile sunt depuse conform vectorului fiscal si ca platile de taxe pe care le-am efectuat inchid corect obligatiile de plata catre stat. Contabilul mai trebuie sa-si asume responsabilitatiile privind serviciile prestate.
Un expert contabil este aceea persoana care a dobandit aceasta calitate in urma unui examen de admitere, efectuand un stagiu de trei ani de zile si sustinand apoi un alt examen, de aptitudini, la sfarsitul stagiului. Potrivit prevederilor Ordonantei nr. 65/1994 in ceea ce priveste organizarea de expertiza contabila si contabililor autorizati, persoana care a dobandit aceasta calitate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- Sa aiba capacitate de exercitiu deplina
- Sa fi terminat liceul, preferabil cu specializare economica sau studii in afaceri
- Sa fi terminat un curs de calificare in contabilitate simpla sau dubla
- Sa aiba studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma recunoscuta de catre Ministerul Invatamantului, si practica in specialitate de cel putin trei ani
- Sa nu fi suferit nici o condamnare care sa-i interzica dreptul de a gestiona si administra societatile comerciale
- Sa aiba precizie, abilitatea de a invata, putere de concentrare, rabdare si sa fie o persoana de incredere
Un expert contabil se ocupa cu gestionarea banilor, mai exact are urmatoarele drepturi:
- de a intocmii, verifica si semna situatiile financiare
- de a conduce si organiza (supraveghea) contabilitatea
- de a efectua expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege
- acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii
- de a efectua analize economico-financiare, audit financiar-contabil si evaluari patrimoniale
- de a executa lucrari cu caracter financiar-contabil, fiscal, de organizare administrativa si informatica
- acorda asistenta de specialitate pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale
- de a indeplini, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute in mandatul de cenzor la societatile comerciale
Un contabil isi desfasoara activitatea intr-un birou sau spatii similare unde mediu de lucru nu prezinta probleme deosebite. Pentru a-si desfasura activitatea, are nevoie de tehnologie computerizata, in care se regasesc programe speciale de contabilitate, ustensile de birotica si echipament uzual de birou. Folosirea unui soft de contabilitate este necesar pentru calcularea exacta a datelor financiare cat si pentru reducerea timpului de procesare a informatiilor, dar si pentru pastrarea centralizata a informatiilor si a rapoartelor de lucru.
Activitatea pe care o desfasoara un expert contabil presupune si anumite riscuri, cum ar fi: raspunderea in exercitarea profesiei, disciplinar, administrativ, civil sau penal, dupa cum este cazul.
Limitele raspunderii civile se stabilesc prin contracte de prestari de servicii incheiate cu clientii.
Onorariul perceput de contabil difera in functie de dimensiunea societatii, numarul de tranzactii, numarul de salariati, servicii aditionale si consultanta necesara. Deseori un pret prea mic atrage dupa sine riscuri si cheltuieli greu de suportat.