Expertul contabil este persoana care dobandeste anumite calitati privind organizarea activitatii de expertiza si are datoria de a conduce contabiitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a intocmi anumite situatii financiare. Un expert contabil efectueaza expertize contabile.
Pentru a deveni expert contabil este nevoie sa se parcurga un examen de admitere la care se poate obtine media de cel putin 7 si minim nota 6, la fiecare disciplina. Este necesara efectuarea unui stagiu de 3 ani si urmarea unui examen avand in vedere aptitudinile dupa terminarea stagiului.
Pentru examenul de admitere sunt necesare urmatoarele conditii:
- Sa aiba capacitatea deplina de exercitiu
- Sa detina studii economice superioare cu o diploma
- Sa nu fi suferit o condamnare care sa interzica dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale.
Expertul contabil poate sa execute pentru persoanele fizice si juridice anumite lucrari:
- Intocmeste sau verifica anumite situatii financiare si le semneaza
- Supravegheaza contabilitatea
- Acorda asistenta privind organizarea normala a contabilitatii
- Efectueaza analize economico-financiare
- Realizeaza expertize contabile
- Executa alte lucrari cu caracter financiar, fiscal si de organizare administrativa
- Acorda asistenta de specialitate
Un expert contabil poate efectua activitati de audit financiar, insa trebuie sa aiba calitatea de audit financiar pentru a avea accesul la aceasta. Sa fie in baza prevederilor regulamentului de organizare. Le este interzis sa efectueze lucrari pentru agentii economici sau pentru institutiile la care sunt salariati. Le este interzis sa efectueze lucrari pentru rudele lor pana la gradul al patrulea, care lucreaza in cadrul de agentie economica.
Expertii contabili, garanteaza raspunderea civila, privind o activitate desfasurata prin subscrierea unei polite de asigurare. Relatiile expertilor contabili cu clientii se stabilesc printr-un contract de prestari de servicii care trebuie sa fie semnat de ambele parti. In zilele de astazi, cu totii avem nevoie de un contabil. Fie ca lucram la o firma mare, individual, sau suntem directori de liceu sau facultate. Oriunde este nevoie de contabilitate.
Contabilitatea este sursa ideala care tine in picioare o afacere. Fara contabilitate, banii nu pot fi gestionati si nu se poate realiza calcularea bugetului din firma. Contabilitatea, a devenit o cariera destul de cautata si necesara. Un contabil expert este constient ca el trebuie sa raspunda pentru cea mai minuscula gresala. Se lucreaza cu sume foarte mari si necesita o atentie sporita. La contabilitate este necesara atentia, rabdarea, dorinta dupa cifre si abilitatea agera a mintii.
Sanctiunile disciplinare care se aplica contabililor, pe baza gravitatii abaterilor sunt:
- Avertisment scris
- Mustrare
- Suspendarea dreptului de a profesa, pe o perioada de la 3 luni la un an
- Interzicerea dreptului de a exercita profesia de contabil expert.
Viata de contabil, presupune o cariera plina de oportunitati si de provocari, care pot fi transformate in oportunitati majore, daca se obtine calitatea de expert contabil. Aceasta iti poate oferi sansa de a ocupa pozitii importante si inalte in cadrul companiei. Tocmai de aceea este bine ca niciodata sa nu renuntam la visul de a urca mereu cate o treapta mai sus.
Odata cu deschiderea unei firme sau afaceri, apare necesitatea unui contabil care sa se ocupe de partea financiar-economica a acesteia. Alegerea unui contabil, este o activitate destul de dificila si ofera multe batai de cap, deoarece fiecare investitor isi doreste ca, societatea lui sa fie lasata pe ,,maini bune” si sa preia el toate problemele si necesitatiile.
De cele mai multe ori, rolul unui contabil este gresit abordat, deoarece este limitat la cel de depunere a declaratiilor fiscale. Declaratiile fiscale, sunt necesare si obligatorii, dar rolul unui contabil este de mai mult de atat. Un expert contabil ne ajuta sa ne intocmim un buget si sa il urmarim. Acesta este capabil sa ofere informatiile solicitate si utile la care poate ca noi nu ne gandim atat de profund.
De obicei, contabilitatea unei firme se organizeaza in parti distincte si sunt conduse de directorul economic, contabilul-sef sau o alta persoana imputernicita. Atunci cand incheiam un contract cu o persoana, trebuie sa tinem cont ca aceasta sa detina studii economice superioare. Intr-o societate mai mica, contabilitatea se organizeaza pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.
Acreditariile sunt fara indoiala elemente esentiale, asadar fara o diploma de studii superiare nu putem sa avem contabilitatea asigurata conform cerintelor legale. Este necesara si acreditarea CECCAR. Este necesar sa alegem un contabil cu experienta in activitatea sa si cu multe recomandari bune in portofoliu din partea clientilor.